Ouderschapsplan

Wij begeleiden u van A tot Z

Ouderschapsplan

Beide ouders willen ook na een scheiding graag goed contact houden met de kinderen en onderdeel uit blijven maken van hun leven om straks als collega-ouders met hen een goede toekomst te hebben Door de juiste afspraken te maken, dmv een ouderschapsplan, en op papier te zetten, zijn alle partijen tevreden – nu en in de toekomst. Want zeker als er kinderen bij betrokken zijn, wil je toch ook ‘beter met elkaar’ verder?

Hoe vertel je kinderen dat hun ouders uit elkaar gaan? Enkele tips:

  • Vertel de kinderen altijd met elkaar over uw besluit tot scheiding.
  • Leg de kinderen uit dat zij hieraan nooit schuld hebben.
  • Het is belangrijk dat wordt uitlegd dat de liefde tussen partners over kan gaan, maar de liefde tussen ouder en kind onvoorwaardelijk blijft.
  • Beschuldig nooit de aanstaande ex-partner. Het is niet in het belang van de kinderen om de reden van de scheiding te weten.
  • Vertel de kinderen dat papa en mama samen gaan nadenken hoe de toekomst er gaat uitzien en de zorg verdeeld gaat worden. Hun mening is belangrijk en zal worden meegenomen voordat u samen het ouderschapsplan overeenkomt.
Een aantal voorbeelden van afspraken die in het voor minderjarige kinderen verplichte ouderschapsplan kunnen worden vastgelegd:

  • De wijze waarop ouders informatie met elkaar delen over de kinderen.
  • Hoe ouders in de nieuwe situatie de zorg en opvoedtaken verdelen.
  • Hoe de kosten van verzorging en opvoeding van de kinderen geregeld gaan worden (kinderalimentatie) en de wijze waarop ouders de kinderen betrekken bij het ouderschapsplan.
  • De te maken afspraken als een van de ouders verder weg gaat verhuizen.
  • De evaluatiemomenten van het opgestelde ouderschapsplan.
De mediator van Beter Uit elkaar helpt jullie stapsgewijs bij het in kaart brengen en het vastleggen van alle afspraken in het ouderschapsplan die er voor u toe doen!

Hier kun je gratis een werkblad van het ouderschapsplan downloaden. Wil je advies of begeleiding van de bemiddelaar van Beter Uit Elkaar? Neem dan contact met ons op.

Een minderjarig kind ontvangt vanaf 12 jaar de uitnodiging van de rechtbank voor een zogenaamd ‘kindverhoor’. Om te weten wat zo’n gesprek inhoudt is er een informatiefilm gemaakt die je hier kunt bekijken.

 

Wilt u meer informatie?

Bent u geïnteresseerd in wat Beter Uit Elkaar voor u kan betekenen?

MEDIATION BETER UIT ELKAAR

Gea van Klompenburg
Familie en Rechtbankmediator

Jan van Nassaupark 21
3844 BM Harderwijk

T 0341 454345  / 06 29165027
info@beteruitelkaar.nl

Share This