Actueel

Lees hieronder het laatste nieuws

Januari de maand met het hoogste aantal scheidingsaanvragen

Bijna niemand weet hoe het moet: scheiden. 70.000 thuiswonende kinderen krijgen per jaar te horen dat hun ouders uit elkaar gaan. Circa 25.000 van hen ervaart ernstige tot zeer ernstige problemen rondom de scheiding. Deze gevolgen voor kinderen zijn ook terug te lezen op het forum voor kinderen van gescheiden ouders van villapinedo.nl. “Ik wil graag het aantal problematische scheidingen fors omlaag krijgen, door ouders inzicht te geven in wat er omgaat in het hoofd en hart van hun kind(eren).

Lees meer

Bijna 3000 rechtszaken doorverwezen naar mediator

Rechters en officieren van justitie hebben vorig jaar in 2977 rechtszaken de betrokkenen naar een mediator verwezen, om eerst met elkaar in gesprek te gaan. Dat gebeurde het vaakst in familiezaken (1668) en in strafzaken (946). Opvallend is dat in strafzaken het vaakst overeenstemming werd bereikt: in 76 procent van de zaken eindigde de mediation succesvol. In totaal (in alle rechtsgebieden) komen de partijen er in 60 procent van de mediationtrajecten samen uit.

Lees meer

SCHEIDINGSATLAS – OVER OUDERSCHAP NA SCHEIDING

Scheidingen komen veel voor: in Nederland verbreken naar schatting jaarlijks zo’n 64 duizend paren hun huwelijk of samenwoonrelatie. Er verandert een hoop voor betrokkenen bij deze scheidingen en er komt veel onder druk te staan. Zeker als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Voor ouders in scheidingssituaties ontwikkelde TNO daarom de online training ScheidingsATLAS.

Lees meer

Wat kost een kind?

Kinderen verrijken je leven, maar er hangt ook een prijskaartje aan. Van kraambed tot studentenkamer kost een enkele dochter of zoon je een kleine ton. Met studiekosten erbij schiet je daar zelfs overheen. ‘Je kost me een rib uit mijn lijf!’ Welke ouder zal zoiets niet verzuchten als zoon- of dochterlief weer eens iets nodig meent te hebben. Bekend weerwoord: ‘Dan had je me maar niet moeten maken.’

Lees meer

Bij mediation kan een slachtoffer al zijn emoties kwijt

Een rechtszaak kan voor een slachtoffer en zijn naasten een zware belasting zijn. Mediation is daarentegen vaak voor alle partijen bevredigender, schrijft Janny Dierx. Openhartig toonde Folkert Jensma in zijn column ‘De Rechtsstaat’ van 2 september (Een slachtoffer bij de zitting is onbeschermd) hoezeer de polariserende communicatie op een strafzitting hem bij de strot greep. Hij woonde de strafzaak bij van twee verdachten van uitgaansgeweld. Hun slachtoffer was Jensma’s zoon.

Lees meer

‘Familierecht moet op de schop’

Het familierecht moet op de schop. Vaders zouden in het vervolg automatisch ouderlijk gezag moeten krijgen bij de geboorte van hun kind. Dat is het pleidooi van hoogleraren familierecht, sociale wetenschappers en familierecht advocaten, na een rondgang van EenVandaag. Binnen het huwelijk is ouderlijk gezag voor vaders automatisch geregeld. Maar bijna de helft van alle kinderen wordt tegenwoordig buiten het huwelijk geboren, blijkt uit cijfers van het CBS. Vaders denken vaak ten onrechte dat ze automatisch ouderlijk gezag hebben, omdat ze het kind bij de gemeente hebben erkend. Terwijl zij dit ouderlijk gezag, los van de erkenning, moeten aanvragen bij de Rechtbank. Lees meer Bron:... Lees meer
Share This